Sõpruskoolide kohtumine toimus 13.-18.04.2013 Minskis.

Juba kaheksandat aastat toimub rahvusvaheline projekt „Sõpruskoolid“ Tabasalu Ühisgümnaasiumi ja Minski Keskkooli nr 48 vahel, mille juhiks on Niina Peerna – Õppe ja – Arengu keskuse EVA-Studiorum juhatuse liige.

Projekti tähtsamateks eesmärkideks on rahvusvaheliste kultuurisidemete arendamine, õppeprotsessi täiustamine, võõrkeelte õppimine ja pedagoogiliste kogemuste vahetamine.. Lisaks sellele on eesmärgiks see, et õpilased ja õpetajad tajuksid läbi projektitegevuse nii oma kui ka sõprusmaa rahvuskultuuri väärtusi.

Selle aasta visiit Valgevene pealinna Minskisse toimus 13.-18. aprillini. Delegatsiooni koosseisus oli seekord 10 õpilast 9. ja 10. klassidest, 3 õpetajat (Niina Peerna, Astrid Väizene, Kristi Põldoja) ja MTÜ Õppe ja – Arengu keskuse EVA-Studiorum juhatuse esimees Ketlin Pukk.

Kohtumise ajal külastasime „Strotšitsõ“ vabaõhumuuseumi, kus tutvusime Valgevene ajaloolise arhitektuuri ja olmega, käisime tsirkuses. Kolmandal päeval toimus kohtumine Minski kooli pedagoogidega ja päeva teisel poolel ootas meid külla Valgevene Parlamendi rahvasaadik Mihhail Sananovitš, kes tutvustas ekskursiooni käigus parlamendi ajalugu ja rääkis tänapäevastest tegemistest. Väga põnev oli osaleda televisioonimuusika projektis „Teenime Isamaad“, mis oli pühendatud Valgevene armee 95. aastapäevale.

Järgmisel päeval külastasime hommikul mõnesid koolitunde (inglise ja vene keel, kunstiõpetus). Peale seda saabus Minski kooli ka delegatsioon Leedust, Vilniusest (F. Skarina nimeline Valgevene kool). Päeva teisel poolel toimus linnaekskursioon ja külastati ka külmikuid valmistavat tehast Atlant.

Kolmapäev oli väga tähtis päev, kuna sel päeval toimus rahvusvaheline teaduslik õpilaskonverents „Hoiame meie maad“. See konverents oli pühendatud Säästuaastale 2013 Valgevenes. Konverentsil osales 24 ettekandega 30 õpilast Eestist, Leedust ja Valgevenest. Tabasalu Ühisgümnaasiumi 9. klassi õpilased Ingrid Rasina ja Kertu Sepp rääkisid oma etteastes teemal „Mets – meie rikkus“ Eesti rahvusparkidest ja metsa kaitsmisest. 10. klassi õpilaste Norman Vihuli ja Artur Ovtšinnikovi etteasted „Teeme ära“ ja „Taaskasutus Eestis“ olid omavahel temaatiliselt seotud. Osalejaid ja nende juhendajaid olid tulnud tervitama ja autasustama esindajad Valgevene Vabariigi Haridusinstituudi rahvusvaheliste suhete osakonnast ja Minski linnavalitsuse hariduskomiteest. Konverentsi lõpetas eesti õpilaste esitatud venekeelne näidend „Hoiame metsa“, kus mängisid Sven Saber, Ingrid Rasina ja Kertu Sepp. Konverentsi raames toimus ka näitus, kus olid esindatud ka meie õpilaste tööd.

Meie projektist olid väga huvitatud Valgevene raadio „Stolitsa“ ja Valgevene ajaleht „Golos Radzimõ“. Kohtumine nendega toimus ümarlauas Vabariiklikus Rahvuskultuurikeskuses, kus osalesid nii Eesti, Leedu kui Valgevene projektijuhid, Minski kooli direktor kui linnavalitsuse esindajad, MTÜ Õppe ja – Arengu keskuse EVA-Studiorum juhatuse esimees ja liige. Veel toimus ümarlaud Minski koolis, kus osalesid haridusametnikud, linnavalitsuse esindajad ja ka Eesti Saatkonna konsul Monika Rentel. Konsul ütles oma tervituses suurepärased sõnad: „See on nii imeline, et eksisteerib selline projekt. Meil on ühine rahvuslik sümbol – rukkilill, sarnaselt kõlavad sõnad „sõbrad – сябры“. Aga kõige tähtsam on soov suhelda ja sõbrustada, õppida tundma kultuuri ja ajalugu. Selline projekt peab elama!“

Sõpruskoolide kohtumine lõppes piduliku kontserdiga, kus tutvustati nii Eesti kui Valgevene kultuuri läbi laulude ja tantsude. Tabasalu kooli õpilastele ja õpetajatele jäi väga positiivne mulje valgevenelaste külalislahkusest ja sõbralikkusest. Kertu ja Ingridi sõnul: „Enne reisi oli küll pabin suur, aga oleme õnnelikud, et selles projektis osalesime. Kogu programm oli hästi organiseeritud. Minski linn ja kool jätsid väga hea mulje. Samuti vedas meil perega, kindlasti suhtleme nendega ka edaspidi. Reisiga jäime väga rahule ja uue võimaluse korral läheksime sinna kindlasti tagasi“.

Projekti juht

Niina Peerna

Bookmark the permalink.

Comments are closed.